امروزه توجه به نورپردازی و اصول آن در داخل ساختمان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. نورپردازی داخلی در ساختمان از فاکتورهای مهم و اساسی در معماری و طراحی دکوراسیون داخلی به شمار می آید که بسته به سلیقه افراد متفاوت انجام می شود. چیدمان در کنار نورپردازی صحیح و اصولی، به ایجاد و خلق فضای منحصر به فرد و چشم نواز کمک می نماید.
مزیت نورپردازی در ساختمان
اصلی ترین مزیت نورپردازی فضای داخلی ساختمان این است که علاوه بر روشن تر کردن محیط، فضایی آرامش بخش و راحت برای سکونت و استفاده مهیا می سازید.
انواع نورپردازی داخل ساختمان
تامین روشنایی و طراحی نورپردازی داخلی ساختمان به شکلهای مختلف صورت می گیرد که به برخی از آنها اشاره می کنیم.
- نور طبیعی
بهترین و رایج ترین منبع روشنایی استفاده از نور طبیعی است که بیشترین تاثیر را در دکوراسیون داخلی بر عهده دارد.
رصد تکنو
- نورکلی
نور کلی همان نور اصلی محیط است که در محیط نور غالب را بر عهده دارد. این نور توسط روشناییهای سقفی و بزرگ مانند لوسترها تامین شده و زیاد یا کم بودن روشنایی آن بر افراد اثر مهمی دارد و می تواند احساس خوشایند و ناخوشایند ایجاد نماید.
- روشنایی موردی
روشنایی و نورپردازی موردی، برای جلب توجه مخاطب استفاده می شود و کاربرد بالایی نسبت به سایر موارد دارد.به وسیله نورپردازی موردی، اشیا یا یک نقطه مهم از محیط، برجسته تر نمایش داده می شود و می تواند رنگی متضاد با نور اصلی داشته باشد.
رایج ترین نوع چراغ و نورپردازی موردی، استفاده از چراغ دیواری است که نور آن بر روی تابلوف مجسمه و یا موردی خاص مستقیم می تابد. از دیگر موارد مصرف نور موردی، استفاده در بالای آینه ها و حتی سرویس بهداشتی به شمار می آید.
نکات مهم در نورپردازی فضاهای داخلی ساختمان
در ایجاد روشنایی در فضای داخلی ساختمان باید به نکاتی توجه نمود تا بهترین خروجی را به شما ارائه دهد.
یکی از نکات مهم در نورپردازی، توجه به کاربرد نور، تنظیم و ترکیب نور در محیط است تا به گرمی و جذابیت فضا منجر شود.
در کنار نورهای کاربردی، از نورهای تزئینی نیز بهره مند شوید تا میط شیک و لوکس به نظر برسد.
جذابیت جزئیات مورد نظر را با متمرکز کردن روشنایی بر روی آنها، بیشتر کنید.
سن و سال و افرادی که در محیط هستند را در نظر داشته باشید تا احساس شادابی را به دست آورند.
باید به این نکته توجه نمود که چیدمان و دوراسیون محیط، در کنار نورپردازی غیراصولی به هیج عنوان به چشم
نخواهد آمد. طراحی درست و رعایت قواعد نورپردازی در ساختمان، باعث جذاب تر دیده شدن اجسام و دکوراسیون داخلی می شود.
نورپردازی فضاهای داخلی ساختمان، اتاق نشیمن، آشپزخانه، اتاق خواب و حتی سرویس بهداشتی ساختمان را در بر
می گیرد که در صورت اجرای اصولی و صحیح، فضایی زیبا و وجذابی را به شما ارائه می دهد که متداول ترین نوع نورپزدازی، استفاداز نورهای مخفی به شمار می رود.
اصول نورپردازی فضاهای داخلی بر اساس کاربرد
- اتاق نشمین
در اجرای روشنایی داخل اتاق نشیمن، استفاده از نورهای دکوراتیو و تزئینی مانند لوستر، دیوارکوب و آباژور ضوری به نظر می رسد. در این نورپردازی، نورپردازی از سقف و یا همان نور کلی، برای روشن کردن این فضا بسیار مناسب و کافی است. برای نورپردازی اتاق نشیمن از چراغ خطی روکار نیز هم به عنوان نور اصلی و هم نور دکوراتیو استفاده کرد که زیبایی خاصی به فضا می بخشد.
به وسیله نورپردازیهای محدود مانند دیوارکوب یا آباژور، می توان قسمت مشخصی از اتاق را روشن نمود. بهتر است در نورپردازی این فضا از سه نوع روشنایی عمومی، متمرکز و محدود استفاده نمایید.
- نورپردازی اتاق غذاخوری
نور طبیعی ایده آل ترین ممنبع روشنایی در فضای غذاخوری محیط است که فضایی زیبا و آرامش بخش را به شما هدیه می دهد. در صورت استفاده از لوستر در سالن غذاخوری ساختمان، بهتر است لوستر دقیقاً در بالای میز غذاخوری نصب شود تا فضای میز روشن به نظر آید. علاوه بر استفاده از لوستر، می توان از شمع نیز در این فضا استفاده نمود تا محیط رمانتیک شود.
هدف اصلی از نورپردازی در سالن غذاخوری، ایجاد فضایی آرام برای ساکنین است. شما می توانید با یک آباژاور این نورپردازی را چشم نوازتر کنید.
- نورپردازی سرویس بهداشتی
نورپردازی سرویس بهداشتی شاید بی اهمیت به نظر برسد، اما برعکس این باور، نورد و روشنایی در این فضا نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در این فضا، نور و ایجاد روشنایی باید به نحوی باشد که افراد چهره خود را به طور واضح در آینه مشاهده کنند تا آؤایش و نظافت را راحت تر انجام دهند. محل نصب نور در سرویس های بهداشتی باید کمترین سایه را در زیر چشم و پردن افراد ایجاد نماید. هر چه فضای سرویس بهداشتی بزرگ تر ، نورپردازی باید بیشتر در آن انجام شود.
- نورپردازی راهرو و راه پله داخل ساختمان
راه پله از مهم ترین فضاهای داخل ساختمان است که باید نورپردازی خاصی در آن انجام شود. نورپردازی پله جلوه ی خاصی به محیط داخلی ساختمان می بخشد. در این محل، می توان از نورپردازی هوشمند راه پله، لامپ های دیوارکوب، لوسترهای آویز استفاده نمود. حتی می توان برای زیباتر شدن محیط از نورپردازی نرده ها بهره مند شد.
- نورپردازی روف گاردن
هدف از نورپردازی پشت بام یا روف گاردن زیبا سازی پشت بام و امنیت هر چه بیشتر این مکان است. در نورپردازی این مکان از چراغ های پایه دار بلند و کوتاه , چراغ های دفنی و زمینی , نورافکن ها , ریسه های نور , چراغ های دیوارکوب بسته به طراحی فضا استفاده می شود.
- زیر شلفها بهترین نقطه برای نورهای مخفی
در صورتی که در محیط شلف و استند دارید، بهترین ایده برای زیباسازی آن، استفاده از جلوه های نورپرادازی متنوع است که می توان نورهای مخفی در زیر با لاین نوری ایجاد نمود و یا هر طبقه از شلف نورپردازی شود. این باعث جشم نواز شدن آن ها خواهد شد.
اشتباهات رایج در نورپردازی داخل خانه
- استفاده از لامپهای رشته ای و هالوژنی
- هماهنگ نبودن نورپردازی محیطی با نورپردازی تأکیدی
- عدم توجه به کارایی فضا
- عدم کنترل روشنایی به صورت مجزا
در پایان
یکی از اصول مهم و اساسی در طراحی داخلی، نورپردازی است که امروزه از تنوع بالایی برخوردار شده است. این اصل، به بهتر دیده شدن فضا، جزئیات و نقاط برجسته موردنظر کمک شایانی می نماید. استفاده از نورهای مخفی، چراغ خطی, آباژور، دیوارکوب، هالوژن، لامپهای سقفی و مانند اینها بسیار رایج شده و به زیباتر شدن محیط می انجامد. امروزه اهمیت نورپردازی فضاهای داخلی ساختمان دو چندان شده است و یکی از مهمترین نکاتی است که در طراحی داخلی منازل و خانههای مسکونی به شمار می رود. به وسیله نورپردازیهای اصولی و باقاعده، می توان فضا را بسیار رمانتیکتر و زیباتر جلوه داد و محیطی را که بسیار سرد و بی روح است به محیطی شاداب و بانشاط تبدیل نمود.