آشنایی با نورپردازی تاکیدی یا نور وظیفه ای،امروزه در معماری و دکوراسیون های داخلی، زیباسازی و برجسته کردن بخش هایی از محیط به یکی از اصول طراحی نورپردازی داخلی ساختمان تبدیل شده است. یکی از روشهایی که در این زمینه به کمک طراحان آمده، استفاده از انواع نورپردازی علی الخصوص نورپردازی تاکیدی یا نورپردازی وظیفه ای به شمار می آید.
نورپردازی تاکیدی را با نام لاتین Accent lighting )نیز می شناسند که از آن به منظور برجسته و روشن کردن یک ویژگی در یک اثر، دیوار، تابلو یا مانند اینها استفاده می شود. به همین منظور این نورپردازی را نورپردازی موضعی نیز می نامند.
انواع نورپردازی
نورپردازی به جز نورپردازی تاکیدی انواع گوناگونی دارد که با برخی از آنها آشنا می شویم.
نورپردازی عمومی- محیطی Ambient Light
این روش متداول ترین نوع نورپردازی است که روشنایی کامل در محیط را برای افزایش میزان دید فراهم
می نماید.
نورپردازی موضعی – کاری Task Light
در این روش نورپردازی به کمک می آید تا نور کافی برای انجام کاری بخصوص فراهم شود. این روش کاربرد خوبی در مطالعه، آشپزی، خیاطی و اموری که به نور کافی نیاز است دارد.
نورپردازی تاکیدی Accent Light
این نور مناسب برجسته کردن هدف در محیط است که چشم را به سمت مورد نظر هدایت می نماید. نورپردازی تزئینی Decorative Lightنیز از دیگر روش های نورپردازی نوین به شمار می آید.
ساختار نورپردازی تاکیدی
در نورپردازی تاکیدی، این نورها در یک مکان معین نصب شده که به چشم نوازتر کردن آن بخش از محیط کمک می کند. در این نورپردازی چراغهایی روی دیوارهای معمولی یا سنگی، بالای عکس و یا بالای یک تابلوی هنری نصب میشوند که به نمایش بهتر برجستگیهای روی این دیوارها و یا آن اثر هنری کمک می نماید.
در ساختار این روش، به وسیله هنر نورپردازی، سایه های عمیقی در محیط موردنظر ایجاد می شود که موضع محل تابش را به صورت برجسته از اطرافش متمایز می سازد. این تکنیک را برجسته سازی بافت و فرم نیز
می نامند. نور تاکیدی غالباً ملایمتر از نور اصلی است که به وسیله چراغ های اسپات لایت به صورت تکی و یا نصب بر روی ریل به صورت چراغ ریلی نصب می شود.
انواع تجهیزات نورپردازی تاکیدی
چراغ های ریلی یاTrack light از پرکاربردترین سیتسم های نورپردازی است که قابلیت حرکت و جا به جایی در ریل را دارد و زاویه پذیر هستند و به زوایای مورد نظر چرخش دارد.
چراغ های داون لایت یاDown light از دسته نورافکن های کوچکی هستند که در سقف نصب می شوند. چراغ های روکار یا Mounted lighting قابل نصب بر روی سطح سقف بوده و از led یا smd استفاده
می شود.
نورپردازی Accent light در کجا کاربرد دارد؟
نورپردازی تاکیدی یکی از تازه ترین روش های نورپردازی به منظور هایلایت کردن بخش های خاصی از محیط است که مورد توجه بسیاری از معماران و طراحان قرار گرفته است. این شیوه، نمایی مدرنیته به محیط بخشیده و در بسیاری از مکان ها قابل استفاده است.
برخی از کاربردهای نورپردازی تاکیدی شامل منزل، فروشگاه ها و گالری ها، برجسته کردن نقاشی ها، مجسمه ها، آثار هنری و کالاهای فروشگاه ها استفاده می شود.
سالن های پذیرایی
در سالن های پذیرایی، از شیوه نورپردازی تاکیدی برای ایجاد فضایی دنج، مدرن و جذاب در اتاق پذیرایی استفاده می شود. در این مکان به منظور بلد و برجسته کردن آثار هنری، شومینه ها یا سایر ویژگی های معماری استفاده می شود.
آشپزخانه
در معماری و طراحی آشپزخانه، می توان از نورپردازی تاکیدی به منظور برجسته کردن کانتر، پیشخوان و کابینت ها بهره برد.
از دگیر کاربردهای نورپردازی وظیفه ای، ایجاد حس است که به وسیله نورپردازی های خاص، می توان حال وو هوای محیط را تغییر داد و شور و احساس رمانتیک مخاطب را برانگیخت.
اتاق خواب یکی دیگر از مکان های استفاده از این نوع نورپردازی است که میتونام حیطی آرام و زیبا را فراهم نمود. است.
از مهم ترین کاربردهای نورپردازی تاکیدی، استفاده در گالری ها، فروشگاه ها و موزه ها است که به برجسته شدن کالاها و اجسام کمک می نماید و هدف را به صورت برجسته در معرض دید می گذارد.
مزایای نورپردازی تاکیدی یا accent light
در نورپردازی متمرکز مزایا و امتیازات بی شماری وجود دارد که به کمک معماران و طراحان آمده تا فضای چشم نوازی به شما ببخشد.
یکی از مزیت های این نورپردازی تاکیدی ایجاد جذابیت بصری است که به فضا بخشیده و محیطی لوکس و یونیک ایجاد می نماید.
از دیگر مزایای نورپردازی تاکیدی، ایجاد فضایی آرامش بخش و زیبا است که می تواند آرامش را به افراد و محیط القاء نماید.
نور متمرکز، نور نقطه ای با نقاط کانونی تولید شده به عمق زیبایی نیز می افزاید.
در فروشگاه ها، موزه ها و گالری ها، به وسیله این نورپردازی می توان به افزایش جلب توجه مشتری و افزایش فروش کمک کرد.
نکات مهم در کاربرد نورپردازی تاکیدی
در ان روش از نورپردازی باید به برخی از نکات توجه نمود تا نتیجه نوردهی هدفمندتر و بهینه تر باشد.
- تعیین سطح مناسب
مشخص کردن سطح مناسب در تعبیه کردن این نوع نورپردازی بسیار مهم است. در این روش، با قرار دادن چراغ اسپات در مکان های استراتژیک در اطراف محیط زیبایی خاصی به محیط بخشیده می شود. بعنوان نمونه، در فروشگاه ها قرار دادن چراغ ریلی در بالای قفسه ها بر روی سقف نتیجه بهتری دارد.
- دمای رنگ
در نورپردازی تاکیدی، تعیین دمای رنگ ها بسیار مهم است. رنگ های سرد آبی و سفید، برعکس رنگ های گرم مانند زرد و نارنجی، نور روشنتری دارند. اما رنگ های گرم بسیار ظریف و اثرگذار هستند. بهره مندی از رنگهای سرد انرژی بیشتری داشته در حالی که رنگ های گرم آرامش بخش تر هستند.
- شاخص رندر رنگ
شاخص رندر رنگ قابلیتی است که میزان دقت نمایش نور را نشان می دهد. هر چه CRI بیشتر باشد رنگ ها دقیق تر دیده می شود.
- دیمرها
دیمرها روشی مناسب برای هایلایت کردن و نور برجسته است. کم کردن نور، فضا را ملایم تر کرده و جذاب تر به نظر می رسد.
کلام آخر
نورپردازی تاکیدی روشی مناسب برای افزایش زیبایی کلی فضا است. با نصب چراغ اسپات، می توان فضایی آرامش بخش ایجاد نمود.